Mentőöv a Kék-Kálló völgyének - Beköszöntő
 

A Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi Egyesület megalakulása -1995- óta fontos céljának tekintette a nyírségi és bihari kistájak természetvédelmi szempontból legértékesebb területeinek megóvását.

Ennek jegyében 1997-1998-ban közel 100 hektár területet vásároltunk meg különböző közalapítványokkal (Bihar, Tiszatáj) karöltve az ECONET Action Fund segítségével.
Ezen területek egyik kiemelkedő darabja az álmosdi Daru-láp, mely egy tágabb védett területegyüttes, a Kék-Kálló völgye része. Ez a terület részben a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet, részben Natura 2000 természetmegőrzési terület oltalma alatt is áll.

Időközben egyik lelkes tagunk Baranyi Tamás is vásárolt itt területeket, így egy -az angolszász területeken "Land trust"-nak nevezett- kezelési egység jött létre, egyesületünk (közalapítványok), a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (melytől egyesületünk területeket is bérel) és magángazdálkodók (Baranyi Tamás és társai) összefogásával.
Ezt a példamutató természetvédelmi kezelési munkát a Norvég Civil Alap segítette 2009-2010-ben, a honlap ezt a munkát, illetve a terület értékeit mutatja be.

Gyarmathy István titkár